Det här är ett arkiverat inlägg från en blogg som jag och Mimesis hade tillsammans för några år sen, som låg under domänen recept.paddy.se. Jag har sparat undan några av mina favoritrecept, det här är ett av dem.


Bröd

7 dl vetemjöl (lämpligen vetemjöl special som har högre glutenhalt)
¼ tsk torrjäst
1¼ tsk salt
3,8 dl vatten

Blanda mjöl, torrjäst och salt i en bunke, tillsätt vatten och rör ihop med några tag. Knåda inte, rör inte för mycket, tiden gör allt arbete åt dig. Det är mycket lite jäst, och degen är mycket lös – det är precis som det ska med den saken. Täck bunken med plastfilm och låt stå och jäsa i rumstemperatur i 18 timmar. Den ska vara dubbelt så stor och bubblig när den är klar.

Mjöla bakbordet, häll ut degen och vik ihop den två-tre ggr. Mjöla den lite och lägg över plastfilmen igen. Låt degen vila i 15 min. Återigen inget knådande, inget bearbetande av degen.

Fortsätt vika ihop degen med mjölade händer så att den blir mer som en boll. Lägg den på en väl mjölad bakduk (bomullshandduk) med vecken nedåt, mjöla lite ovanpå och täck med en andra bakduk. Låt jäsa i ytterligare 2 timmar, om igen till dubbel storlek.

Ca 40 minuter innan degen jäst klart ställer du in en gryta eller form med lock i ugnen och värmer den till 230°. Det går bra med gjutjärn, emaljerat gjutjärn, pyrex, stengods – vilken ugnsfast form som helst med tätslutande lock. Grytan måste vara på 3-4 liter för att rymma brödet.

Ta ut grytan (som är skållhet) ur ugnen och lägg ner brödet med nuvarande uppsidan nedåt i den – skaka eventuellt ut degen. Lägg på locken och sätt tillbaka allt mitt i ugnen. Grädda i 30 minuter, ta sedan bort locket och grädda i ytterligare 15 minuter. Ta sedan brödet ut grytan och låt det kallna på ett galler utan att täcka över det.

Bättre bröd är mycket svårt att hitta någonstans.

Kategori: recept Taggar: #bakning